Kasvatuslannoitus

Typpilannoitus

 

 

Kysy tarjous

Metsänlannoitus kangasmaille

Mitä lannoitetta kangasmaille kannattaa levittää, kuinka paljon, miten usein ja paljon se oikein tuottaa?

Levitämme kangasmaille kahta eri lannoitevaihtoehtoa; Yaran metsäsalpietaria ja metsän np lannoitetta. Metsäsalpietari tuottaa hyvin männikössä ja metsän np:llä saadaan kuusikosta vielä salpietaria parempi tulos.

Paras mahdollinen lannoitemäärä riippuu kohteesta ja tulevista toimenpiteistä, mutta pääsääntöisesti levitysmäärä on 500-600 kg/ha välillä. Optimoimme lannoitustyömaiden hyötysuhteen niin, että mahdollisimman vähällä lannoitemäärällä saadaan paras mahdollinen tuotto! Kun lannoitteita ei levitetä enempää kuin on tarve, saadaan samalla investoinnilla lannoitettua suurempia alue ja näin ollen myös tuotto on suurempi.

Yhden lannoituksen vaikutusaika on noin 8 vuotta ja lannoituksia kannattaakin tehdä noin 10 vuotta ennen seuraavaa hakkuuta, näin lannoituksen kasvunlisä saadaan kokonaisuudessaan talteen ja tuotto nopeasti korjatuksi.

Lannoitus tuottaa 2-4 kuutiota hehtaarille, mikä tekee kahdeksan vuoden aikana keskimäärin 20 kuutiota puuta, lisäksi puusto järeytyy ja tukkiprosentti kasvaa. Metsänlannoituksen taloudellisesta tuotosta lisää seuraavassa osiossa alapuolella.

Lannoituksen taloudellinen tuotto

Yhden hehtaarin lannoitus tuottaa puuta keskimäärin 20 kuutiota/hehtaari. Lannoitus lisää puuston järeyttä, joten tukkiprosentti kasvaa. Lannoituksen tuottaman lisäkasvun keskihinta on varovaisesti laskettuna 55 €/m3, kokonaistuotoksi saadaan siis 1100 €/ha. Esimerkkitapauksessa metsänlannoituksen hinta on 475 €/ha, joten bruttotuotto on 2,3 kertainen sijoitukseen verrattuna. 

 

Hintatuotto/vtuotto/8vinvestoinnin
tuotto %/v
475 €/ha138 €1100 €11,07 %

Lannoituksen hinta

Kasvatuslannoitus alk. 450 €/ha

Lannoitus ja ympäristö

Mitä lannoitteet sisältävät?
Metsänlannoituksessa metsään lisätään samoja ravinteita, mitä siellä valmiiksi jo on. Suurinosa näistä ravinteista on typpeä ja fosforia, lisäksi lannoitteissa on pieni määrä booria ja muita hivenravinteita. Rakeena olevat ravinteet eivät ole sen erikoisempia tai vaarallisempia, kuin metsämaassa olevat ravinteet.

Vaikuttaako lannoitus marjastamiseen ja sienestämiseen?
Metsänlannoitus ei vaikuta marjoihin, sieniin ja muihin luonnon tuotteisiin negatiivisesti. Marjasato saattaa jopa olla lannoituksen jälkeen runsaampaa maan parantuneen ravinnetilan myötä.

Metsänlannoituksen vaikutukset vesistöihin?
Kun metsänlannoitus tehdään oikein, siitä ei aiheudu riskiä tai vahinkoa vesistön kunnolle. Oikein tehdyssä lannoituksessa määrät on mitoitettu sopivasti ja lannoitusalueet rajattu oikein, sekä ojien sijainnit otettu huomioon. Teemme lannoitussuunnitelmat aina tarkasti ja huolehdimme ettei lannoitetta päädy metsämaan ulkopuolelle, sillä ojissa ja järvissä olevat lannoitteet eivät puuston kasvua paranna.

Yhteystiedot

Ota yhteyttä tai täytä viereinen lomake, niin katsotaan löytyykö metsistä hyviä kohteita metsänlannoitukseen!

Mikko Räsänen

040 632 6925

mikko.rasanen@metsatoimisto.fi

    Jätä yhteydenottopyyntö metsän lannoituksesta

    Tarjouspyyntölomake Metsälannoitus