Metsän uudistaminen
Kannattaako metsä uudistaa istuttamalla, kylvämällä vai luontaisesti?
Tietoa metsän uudistamisesta
Metsänuudistaminen on keskeinen osa hyvää metsänhoitoa. Sillä varmistetaan metsän uusi kasvu hakkuiden jälkeen, sekä turvataan metsän hyvinvointi ja tuottavuus tulevaisuudessa.
Metsän uudistamista voidaan tehdä kolmella eri tavalla:


Metsän uudistaminen istuttamalla taimia
Taimien istutus on metsän uudistamismenetelmä, jossa käytetään taimitarhalla kasvatettuja puun taimia. Suomessa tämä tarkoittaa yleensä kuusen, koivun tai männyn istuttamista.
Metsän uudistaminen istuttamalla on suosittu ja varma menetelmä, jolla metsänomistaja voi tarkasti hallita esimerkiksi puiden kasvutiheyttä. Hyvälaatuiset ja jalostetut taimet ovat myös vahvoja ja elinvoimaisia, mikä antaa uudelle metsälle hyvät menestymisen mahdollisuudet.
Taimien istuttamisen vaiheet
Maanmuokkaus
Ennen taimien istuttamista maaperä pitää valmistella. Maanmuokkaukseen on kaksi vaihtoehtoista menetelmää: bräcke- tai kaivurimuokkaus.
Bräcke on jatkuvatoiminen mätästäjä, joka toimii ajokoneen alustan päällä. Bräcke on nopeampi ja kustannustehokkaampi kaivuriin verrattuna. Se sopii erityisesti isommille kohteille ja työmaille, jotka eivät ole erityisen kivisiä. Täysin kivetön muokattavan alueen ei kuitenkaan tarvitse olla.
Kaivinkonemuokkaus on perinteinen muokkausmenetelmä ja se sopii kaikille kohteille. Kaivinkonemuokkaus on erityisen hyvä pienemmille kohteille, tai jos ojien aukaisua ja muuta kaivinkonetyötä on tarve tehdä samalla tai jos kohde on hyvin kivinen.
Taimien valinta
Oikeanlaisten taimien valinta on avainasemassa, kun metsä halutaan uudistaa istuttamalla.
Kasvupaikan maaperä ja muut olosuhteet vaikuttavat olennaisesti siihen, mitä puulajia metsään kannattaa istuttaa, mikä on taimelle riittävä juuripaakun koko, ja minkä ikäisiä taimia kannattaa käyttää.
Metsätoimisto Tuomiahon taimistolta voit hankkia sekä korkealaatuiset kuusen, männyn ja koivun taimet että osaavaa apua niiden istuttamiseen.
Puiden istutus
Kevätistutus, touko-kesäkuussa:
Perinteinen ja yleisin menetelmä, soveltuu kaikille puulajeille. Mänty ja koivu pyritään istuttamaan heti alkukaudesta, kuusta voi istuttaa pidemmälle kesään.
Plussat: taimet kerkeävät juurtumaan ja kasvamaan pitkään ennen talvea.
Miinukset: keväällä kuivumisen aiheuttamat taimitappiot ovat riskinä etenkin erityisen kuivilla paikoilla.
Syysistutus, syys-lokakuussa:
Soveltuu etenkin kuusen istutukseen erityisen hyvin.
Plussat: kuivuus ei ole syysistutuksissa ongelma ja kuivumisen aiheuttamilta tuhoilta vältytään.
Miinukset: istutus tulee tehdä erityisen huolellisesti, etenkin runsaasti routivilla alueilla.
Kesäistutus:
Koivua ja muita lehtipuita voidaan istuttaa myös kesällä heinä-elokuussa. Tällöin käytetään kesäistutukseen erityisesti kasvatettuja ”kesätaimia”.
Taimikon jälkihoito
Puiden istutuksen jälkeen taimikkoa kannattaa käydä tarkistamassa 1–2 vuoden välein. Ensimmäisen 2–3 vuoden aikana istutusalalle voi nousta sakeakin heinikko.
Männyn ja koivun taimet eivät kestä muun kasvuston varjostusta ja ne tulee pitää erossa heinästä. Kuusi sen sijaan kestää kovaakin varjostusta ja kuusikon heiniminen ei yleensä ole tarpeellista.
Tarkistuksien avulla kannattaa seurata lehtipuuvesakon kehittymistä ja ajoittaa taimikon varhaisperkaus oikein, jotta työvaihe on helppo ja kustannustehokasta toteuttaa.
Metsän uudistaminen kylvämällä
Kylvö on hyvä menetelmä maapohjaltaan karujen männyn kasvupaikkojen (kuiva kangas ja sitä heikommat) uudistamiseen.
Kylvö tehdään yleensä konekylvönä äestyksen yhteydessä, mutta kylvön voi tehdä myös käsikylvönä siemenpurkista. Kylvö vaatii aina jonkinlaisen maanmuokkauksen, jotta kivennäismaan pinta saadaan paljastettua.


Metsän luontainen uudistaminen
Nimensä mukaisesti luontaisessa uudistamisessa ei tehdä juurikaan toimenpiteitä.
Uudistusalalle jätetään siemenpuita tai pienemmät ja muodoltaan kapeat aukot voidaan jättää siementymään luonnostaan ympäröivästä metsästä.
Alueelle voi tehdä maanmuokkauksen parantaakseen siementen itävyyttä.
Luontaisen uudistamisen hyödyt ja heikkoudet:
Plussat: kustannuksiltaan edullinen
Miinukset: heikompi metsän tuotto, harvempi ja epätasainen uudistuminen toivotuille puulajeille, jalostushyötyä ei saada ja uuden taimikon kasvuun lähtö on merkittävästi hitaampaa.
Jutellaan metsäprojektistasi


Mikko Räsänen, yrittäjä
Vastaamme tarjouspyyntöön 48 h sisällä!
Jätä yhteydenottopyyntö
Kaipaatko apua metsäsi uudistamisessa? Ota yhteyttä ja kerro meille tilanteestasi, niin jutellaan kuinka voimme auttaa!